Звернення колективу Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім.Василька до своїх вірних друзів-глядачів, до театральної спільноти всієї країни, до всіх одеситів, до кожного, хто не є байдужим до вітчизняної культури та долі її визнаного центру на Півдні України

Звернення
колективу Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім.Василька
до друзів-глядачів, до театральної спільноти всієї країни, до всіх одеситів,
до кожного, хто небайдужого до вітчизняної культури
та долі нашого театру.

Дорогі наші! Панове, колеги, друзі! Шановна громадо!
Так сталося, що напередодні свого славетного 95-річного (!!!) ювілею один з найстаріших та найулюбленіших театрів країни – наш Театр! – опинився на межі життя та небуття. Не з нашої вини, не внаслідок занепаду – навпаки: саме на вістрі успіху, коли наша тисячна зала знову звикає до аншлагів, а публіка країни та зарубіжжя влаштовує овації нашим майстрам сцени під час гастролей та фестивалів.
За позовом пожежників суд прийняв рішення про закриття театру. Оскільки з численних пунктів приписів, що їх скерувала нам служба надзвичайних ситуацій, ще не всі виконано. Точніше – з 56 вимог про забезпечення протипожежних нормативів ми впродовж лічених місяців задовольнили «лише» 53. І тому жодних наших аргументів, тобто ані неухильну повсякденну роботу з усунення суто технічних недоліків, ані активну співпрацю із органами влади щодо фінансування лишку завдань, не кажучи вже про відчайдушну та натхненну творчість наших акторів – до уваги прийнято не було.
2 жовтня 2019 року нам всім, а значить – і вам, наші друзі-глядачі – вказали на двері.
Ні, ми не почнемо запитувати, чому саме наш театр обрали для показового покарання, хоча чимало інших театрів та закладів культури і мистецтва мають незрівнянно гірші показники пожежної безпеки. До того ж: не лише ми, і не лише в Одесі, а практично у кожному місті театри працюють в будівлях, які є пам’ятками архітектури та мають ті ж самі вади та недоліки технічного характеру.
Почали з нас. І це безпрецедентне явище – закриття театру! – стає вельми тривожним дзвоником для всієї вітчизняної театральної спільноти.  Між тим, і наших сусідів – Академічний театр ляльок – зазначене судове рішення теж фактично зобов`язує закрити двері…

Ми не капітулюємо. Ми ведемо боротьбу за Театр, оскільки жоден з нас не мислить себе поза рідною сценою та рідними стінами. Ми усвідомлюємо, що повинні бути гідними своєї історії та спадкоємцями легендарних корифеїв. Адже ми – УКРАЇНСЬКИЙ ТЕАТР!
Ми живемо та створюємо кожну нову виставу – для вас. І ваші оплески, ваші квіти – найдорожча дня нас нагорода. І ваші кумири, ваші улюбленці на сцені та на екрані – це наші актори. Ті самі актори, які хвилюються не менш кожного з вас, чудово розуміючи, що кожен ваш візит до театру в нинішні часи – це визнання нашої честі, гідності, майстерності, таланту і наснаги.
Сьогодні нам конче потрібна ваша підтримка. Підтримка з боку тих, хто нас знає та любить. Підтримка з боку тих, хто лише чув про нас, але знає, чого варта самовіддана  творчість у театрі. Підтримка з боку тих, хто бажає бути гідним своєї культури, своєї країни, хто гордиться та пишається національним надбанням.
Ми не відступимо. Ми доведемо до кінця виконання вимог пожежників. І знайдемо можливості та кошти на це. Ми все одно житимемо та творитимемо.
Ми віримо у вас, дорогі та рідні наші друзі та однодумці. Ми віримо у вас – в тих, для кого, як і для кожного з нас, слова «Україна» та «українське» – не порожній звук.
Тим потрібніші нам ваші гучні голоси за нас – повсякчас, ваша допомога, а ще – ваші, за можливістю, внески до фонду,  реквізити:
ГО «Фестивальний центр «Золотий Дюк», код ЄДРПОУ 26209281 в АТ «АЛЬФА-БАНК», код банку 300346.
Номер рахунка (валюта-євро) – 26004018206201. IBAN UA863003460000026004018206201
Номер рахунка (гривня) – 26004018206201. IBAN UA863003460000026004018206201
(на допомогу театру)
І, звичайно, до зустрічі на наших виставах, на нових прем’єрних аншлагах!
Будьмо! Звернення прийняте загальними зборами колективу театру 4 жовтня 2019 р.

 

 

Звернення адміністрації театру