Звернення адміністрації театру

                     Шановні глядачі, шанувальники театру й української культури!

Колектив Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В. Василька зараз переживає важкий час. Аби зрозуміти, чому виникла загроза закриття театру, пропонуємо інформаційне доповнення у хронологічній послідовності подій.

Осінь 2017
Після трагічної пожежі в таборі «Вікторія» ДСНС здійснювало перевірки комунальних закладів. У переважній більшості були виявлені недоліки. Обласна рада – власник комунальних закладів – прийняла рішення виділяти гроші на усунення цих недоліків.
Комунальні заклади писали листи про виділення коштів з переліком необхідних робіт. Частково їх задовольняли.
Підкреслимо, що на той момент театр фактично був без керівництва. Контракт з попередньою директоркою вже закінчився. Конкурс на посаду керівника театру ще не відбувся. В.о. директора написала листа з переліком всіх порушень, але визначити суму коштів не змогла через відсутність проектної документації. Гроші були виділені лише на поточні витрати з пожежної безпеки – 380 тисяч гривень.

Січень 2018
Колектив театру звернувся до ДСНС з проханням провести позачергову перевірку для з’ясування фактичного стану пожежної безпеки в театрі. Перевірка була здійснена лише через чотири місяці – у травні 2018 року. Вона виявила 52 порушення.
Зазначимо, що стан з пожежною безпекою в театрі був жахливий. Відсутня була не лише пожежна сигналізація, а й навіть вся проектна документація. Те, що стосувалося дій самого театру, було виконано НЕГАЙНО.
Терміново звернулися до Обласної ради – власника театру, та Облдержадміністрації. Поза планом театру виділили мільйон гривень. І ми розпочали роботу над усуненням порушень.

Вересень 2018
ДСНС подав позов до суду.

Грудень 2018
Рішенням Господарського суду позов ДСНС задоволено. Було заборонено експлуатацію приміщення театру в повному обсязі до усунення всіх пунктів припису.
Театр подав апеляційну скаргу. Одночасно ми продовжили здійснення робіт щодо усунення недоліків.

Січень 2019
Театр звернувся до ДСНС з проханням провести позапланову перевірку. За її підсумком залишилось 17 пунктів.

Травень 2019
Обласна рада виділила ще мільйон 100 тисяч гривень на усунення недоліків. Роботи тривають.

Вересень 2019
Після отримання проектної документації, театр звернувся до власника – Обласної ради, з проханням виділити два мільйони 500 тисяч гривень для встановлення системи димовидалення та ще півтора мільйони гривень на заміну килимового покриття та стелі в глядацькому фойє. Це останні (!) питання, що залишилися.

Жовтень 2019
Другого жовтня 2019 відбулося засідання колегії Апеляційного суду, де ми повідомили про величезну кількість вже проведених робіт. Головуюча суддя звернулася до представника ДСНС з питанням, чи може театр, враховуючи проведену величезну роботу, продовжити працювати й усувавати недоліки, що залишились. Представник ДСНС відповів — ні, наполягаючи на повному закритті театру. Суд відхилив скаргу, залишивши в силі рішення суду першої інстанції.

ЯК МАЄ ВІДБУВАТИСЯ ЗАКРИТТЯ ТЕАТРУ?
За поясненням представника ДСНС:
ДСНС разом з представниками виконавчої служби та спеціалістами з комунальних служб відключають всі мережі в театрі електро-, тепло- та водопостачання. Театр має бути опечатаний. У ньому забороняється знаходитись. Продовження робіт щодо пожежної безпеки здійснюється лише за дозволом та під наглядом ДСНС.

ЯКІ ДІЇ ЗРОБЛЕНІ ЗА ОСТАННІЙ ЧАС?
– Департамент культури знайшов мільйон гривень на проведення робіт.
– Управління майнових відносин шукає можливість перевести гроші, аби розпочати роботи.
– Депутати на позачерговій сесії Облради привернули увагу до питань театру.
– Міській голова на апаратній нараді обговорював можливі дії щодо зберігання театру.
– Керівництво театру веде переговори з підрядниками про відтермінування платежів та починає роботи.

Віримо, що шляхи вирішення проблеми знайдемо, а театр зможе й надалі працювати та створювати гучні вистави.
З повагою та вдячністю кожному з вас за підтримку!

 

Прем'єра вистави "Фантоми"