Ювілей заслуженої артистки України Ірини Черкаської

3 жовтня відзначає ювілей заслужена артистка України Ірина Черкаська. В цей святковий день на сцені Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім.В.Василька йтиме вистава «Сорочинський ярмарок» в постановці заслуженого діяча мистецтв України Костянтина Пивоварова.

Це — яскрава видовищна музична комедія, в якій пані ювілярка грає роль молодиці Хіврі. Це остання за часом прем’єра Ірини Черкаської.

Ірина Микитівна народилася в Одесі, але в малому віці разом з батьками переїхала до Києва. Після закінчення середньої школи відразу ж поступила на акторське відділення Київського інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого.

Закінчила навчання у 1962 році. У випускниці театрального вишу було багато запрошень від театрів різних міст України. Ірина Микитівна обрала одеський Український театр. Перша роль в нашому театрі — роль Софії у виставі «Безталанна» за драмою І.Тобілевича (Карпенка-Карого).

Відтоді минуло 52 роки. За цей період зіграно чимало ролей: у виставах за творами української і світової класики, сучасної вітчизняної і зарубіжної драматургії. В творчому доробку Ірини Черкаської — ролі у драмах, комедіях, трагікомедіях, трагіфарсах, поетичних виставах.

Актриса музично-драматичного театру з радістю виконувала ролі в численних музичних виставах. Приміром, глядачі старшого і середнього віку пам’ятають Ірину Черкаську в ролі циганки Маври у виставі 1981 року «У неділю рано зілля копала» — народній легенді за повістю Ольги Кобилянської (постановка заслуженого діяча мистецтв України Ізакіна Гріншпуна); в ролі Аделі, дочки Тев’є, у виставі 1984 року «Тев’є-молочник» за Шолом-Алейхемом (перша постановка теперішнього художнього керівника театру Ігоря Равицького на одеській українській сцені); в ролі Ніни у виставі заслуженого артиста Росії Бориса Зайденберга «Поріг» за драмою білоруського драматурга Олексія Дударєва; в ролі Інни у виставі Ігоря Равицького «Мурлін Мурло» за сучасним трагіфарсом Миколи Коляди.

Ірина Микитівна працювала з різними режисерами: Броніславом Мешкісом, Борисом Зайденбергом, Ізакіном Гріншпуном, Володимиром Тумановим, Костянтином Пивоваровим, Ігорем Равицьким…

Її партнерами були славетні артисти — корифеї Одеського українського театру: народні артисти України Іван Твердохліб, Юлій Божек, Генріх Осташевський, заслужені артисти України Ганна Бутовська, Катерина Лозова, Ігор Максимов, Василь Яковець…

В своїй першій виставі «Безталанна» Ірина Черкаська виходила на сцену з Анатолієм Дриженко, зараз — народним артистом України. Анатолій Дриженко грав Гната, Ірина Черкаська — Софію, а нині заслужена артистка України Світлана Гужва — Варку (відтоді вони стали подругами).

В діючому репертуарі актриса зайнята у виставах: «Шельменко-денщик» (грає дружину Шпака і матір красуні Прісіньки Фену Степанівну), «Любов по-французьки» (Огюстина), «Ну… дуже маленькі комедії» (Надія Леопольдівна), «Кайдаші» (Довбишка, матір Мотрі).

У 1981 році Ірина Черкаська була удостоєна почесного звання «заслужена артистка України». Нагород має чимало: Орден княгині Ольги від держави, медаль «Трудова слава» і почесні грамоти від міського, відзнаки від обласного керівництва.

Та, мабуть, найвищою нагородою є визнання і любов глядачів.

Вона щаслива, що у її житті є Театр! Одеський український театр — рідний дім актриси. Тут вона знайшла й свою долю. ЇЇ чоловік, Володимир Андрійович Черкаський, був артистом в театрі, а потім працював у керівних установах міста та області.

Служіння театральній музі доповнюють кінозйомки. Кіноролі останнього часу: у кінострічці Кіри Муратової «Мелодія для шарманки», у фільмах «Самотній ангел», «Лавка Рубінчика», серіалі «Куротна поліція» (остання за часом кінороль).

Ірина Микитівна любить поезію (зокрема, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Ліни Костенко), любить гумор. Залюбки виконує гуморески під час творчих зустрічей в шкільних класах та студентських аудиторіях, бібліотеках.

Актриса сповнена сил, енергії і прагне працювати!

Запрошуємо глядачів 3 жовтня на музичну комедію «Сорочинський ярмарок» — насолодитися виставою і привітати улюблену актрису Ірину Черкаську з ювілейним днем народження!

Ювілей директора театру Валентини Прокопенко