Ювілей вистави «Ревізор»

12 червня вистава Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім.В.Василька «Ревізор» відзначає ювілей. Васильківці гратимуть її в сотий раз.

Сота вистава — сто театральних вечорів для глядачів — і не лише в Одесі. В 2003 році виставу «Ревізор» показали на столичній сцені — в приміщенні Національного академічного драматичного театру ім.І.Франка в програмі Міжнародного театрального фестивалю «Мистецьке березілля. Лідери». У тому ж році постановка стала переможницею конкурсу «Твої імена, Одесо!» в номінації «Краща театральна вистава».

Одесити люблять виставу. Загалом з прем’єри, що відбулася 9 березня 2003 року, «Ревізор» переглянуло близько 80 тисяч глядачів.

Васильківці також люблять цю виставу. Постановка заслуженого артиста України Юрія Одинокого за п’єсою Миколи Гоголя в перекладі Остапа Вишні, в якій так багато смішного і серйозного водночас, надзвичайно співзвучна нашому часу. Адже «ревізори» ще не перевелися і, мабуть, не переведуться ніколи.

З плином часу (все ж таки виставі 12 років!) дещо у виставі змінюється: вибувають одні виконавці, їм на зміну приходять нові митці… Але дехто з артистів, хто є єдиним виконавцем своєї ролі, післязавтра вийде на сцену в сотий раз.

Євген Юхновець, який грає Івана Олександровича Хлестакова, був нагороджений за цю роль премією імені народного артиста України Івана Твердохліба, яку заснувало Одеське міжобласне відділення Національної спілки театральних діячів України. Він став першим лауреатом цієї премії в 2003 році.

В ролі Хлестакова на сцену виходив також артист Сергій Дерев’янко.

Першого виконавця ролі Антона Антоновича Сквозник-Дмухановського (Городничого) — народного артиста України Василя Яковця — після його відходу в інші світи замінив народний артист України Анатолій Дриженко. Роль Артема Пилиповича Земляніки тепер грає Олександр Самусенко (першим виконавцем був заслужений артист України Віктор Лисенко).

Сценічна історія вистави зберігає також імена артистів, які виходили на сцену в великих і маленьких ролях: Михайла Крушельницького в ролі Свистунова, заслуженої артистки України Маргарити Пресіч в ролі Пошльопкіної та одного з купців…

Образні, лаконічні й водночас фантастичні декорації вистави запропонував художник-постановник Олег Луньов (Київ). Яскраві колоритні костюми створила Ілона Куц (Київ), точне і оригінальне музичне рішення належить Олександрові Курію (Київ). Танцювальні сцени і пластика — заслуженого артиста України Льва Сомова (Київ).

Незмінно рухається театральне коло… Плане час… А вистава живе!

Запрошуємо глядачів на сотий показ «Ревізора» 12 червня! Початок о 18:30.

Пішла з життя старійшина Українського театру Станіслава Шиманська…