Виставка театрального плакату «Ретроспектива. 1925 – 2015»

11 вересня в 16:00 в Одеському літературному музеї відриється виставка театрального плакату «Ретроспектива. 1925 – 2015», присвячена 90-річчю Одеського українського театру.

В експозиції будуть представлені більш ніж 50 плакатів до вистав, що були створені в театрі української драми з дня його заснування в 1925 році до сьогодення. Афіші відібрані з фондів музею історії театру, де зберігається величезна кількість матеріалів, які засвідчують яскраві сторінки життя колективу протягом дев’яти десятиліть.

Виставка театрального плакату «Ретроспектива. 1925 – 2015» — спільний проект Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім.В.Василька та Одеського літературного музею. Літературний музей представить на виставці свої експонати, пов’язані з одеською українською драмою та її корифеями. А театр, окрім плакатів, експонуватиме костюми, ескізи, програмки тощо.

«Театральний плакат — це, з одного боку, вид реклами, а з іншого — вид графічного мистецтва: візуально-емоційний образ, метафора вистави, — розповідає керівник літературно-драматичної частини Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім.В.Василька Любов Федченко. — Прийшовши на нашу виставку, сьогоднішні глядачі можуть дістати уявлення про вистави минулих літ, яких вони ніколи не побачать».

 

Найстаріші, шрифтові плакати, датуються 1925 роком, коли був заснований Український театр, тоді Держдрама. Найновіший плакат експозиції — це афіша вистави «Тіні забутих предків», прем’єра якою відбулася в травні 2015 року. Відібрані афіші ілюструють шлях розвитку плакатного мистецтва в Одесі: від конструктивізму 20-х років XX століття до комп’ютерного дизайну 2000-х.

Одразу після урочистого відкриття відбудеться театралізована екскурсія виставкою, яку готують Любов Федченко та актори Українського театру. Глядачі матимуть змогу познайомитися з персонажами деяких вистав.

Театр та музей запрошують на свій проект всіх одеситів та гостей міста. Вхід на відкриття виставки 11 вересня — вільний.

В Одеському літературному музеї експозиція працюватиме до 30 вересня. Після того плакати повернуться до театру, у будівлю на Пастера, 15. Напередодні 90-річчя, яке колектив васильківців святкуватиме 7 листопада, виставка відкриється безпосередньо в фойє Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім.В.Василька.

Відкриття виставки театрального плакату: автори та герої п’єс «оживали» на очах у публіки