Виставі «Гамлет» — 5 років!

26 квітня 2014 року світ відзначатиме 450 років від дня народження Уільяма Шекспіра. Приємно, що серед численних мистецьких подій, присвячених ювілею класика світового театру, є і вистава Одеського українського театру ім.

В.Василька. 24 квітня на сцені нашого театру йтиме вистава «Гамлет», яка в ці ж дні святкує свій перший ювілей — 5-річчя з дня прем’єри.

В різні роки на одеській українській сцені йшли вистави за творами Уільяма Шекспіра «Приборкання норовливої», «Багато галасу даремно», «Сон літньої ночі», «12 ніч, зіграна акторами далекої від Англії країни, що і не знали ніколи слів Шекспіра…», «Отелло» ті ін. П’ять років тому, 15 квітня 2009 року, відбулася прем’єра «Гамлета» — і то було перше звернення Українського театру імені В.Василька до вершини творчості великого англійського драматурга.

Тоді все склалося: був режисер, який прагнув поставити «Гамлета», і був значний творчий потенціал у театру. Художньо-постановочна група: кияни Дмитро Богомазов (режисер-постановник), Олександр Друганов (художник-постановник), Лариса Венедиктова (режисер з пластики), Олександр Курій (автор музичного рішення та звукорежисер). На той час на рахунку цієї команди митців була вже не одна вистава в Українському театрі Одеси. Режисер використав текст трагедії «Гамлет» в перекладі відомого українського письменника Юрія Андруховича.

В ролі Гамлета був зайнятий провідний актор театру Яків Кучеревський, який через декілька місяців після прем’єри був удостоєний звання «заслужений артист України». Клавдія, короля Данії, грав Валерій Швець; Гертруду, королеву Данії і мати Гамлета — заслужена артистка України Ольга Петровська; ролі королівського канцлера Полонія і його сина Лаерта — Євген Юхновець; Офелію, дочку Полонія, — Ірина Бесараб; Горація, приятеля Гамета, — Олександр Станкевич; Розенкранца і Гільденстерна — Сергій Ярий і заслужений артист України Ігор Геращенко (ці актори, до того ж, грали у виставі Богомазова ролі Блазнів й Гробарів). В ролі Привида Гамлетового батька виступив Олександр Бабій.

У виставі «Гамлет» діяла своєрідна група персонажів — Жінки в чорному: заслужена артистка України Галина Кобзар-Слободюк, Тетяна Глущенко, Тетяна Медведєва, Тетяна Саковська та інші.

Виставі випала щаслива сценічна доля. «Гамлет» брав участь в престижних фестивалях, зокрема, у вересні 2009 року його було показано в програмі Міжнародного фестивалю сучасного мистецтва ГогольFEST. У березні 2010 року вистава стала лауреатом премії імені народних артистів України Л.Бугової та І.Твердохліба Одеського міжобласного відділення Національної спілки театральних діячів України в номінації «Краща театральна вистава».

21 березня 2013 року відбулася онлайн-трансляція вистави «Гамлет» — перша в історії театральної України. Постановку нашого театру подивилися онлайн більше ніж 17 тисяч інтернет-користувачів.

З виставами «Гамлет» і «Едіп» театр взяв участь у IV Міжнародному фестивалі «Європейські театральні зустрічі «Близькі незнайомці» в польському місті Познань у червні 2011 року.

За виставу «Гамлет» в Українському театрі ім. В.Василька і дві інші вистави, поставлені в київських театрах, Дмитро Богомазов навесні 2013 року був удостоєний вищої нагороди в галузі культури і мистецтва — Національної премії України імені Т.Г.Шевченка. А наприкінці року Богомазову було присвоєне звання «заслужений діяч мистецтв України».

Час розставляє нові акценти в оригінальному, несподіваному і глибоко сучасному прочитанні п’єси Шекспіра. Майже кожну виставу виникають нові смислові глибини твору. Переконатися в цьому можна 24 квітня. Цього дня вистава буде присвячена 450-річчю з дня народження автора п’єси Уільяма Шекспіра. Початок о 18:30.

«Ничего не бойтесь…»: в Українському театрі презентували збірку п’єс Ганни Яблонської