Відзначаймо разом з «Шинкаркою»

Вистава за п’єсою відомого польського письменника, драматурга Стефана Кшивошевського «Чорт і Шинкарка», яку поставив народний артист України Ігор Равицький, має не дуже широку сценічну історію.

Написана на початку минулого століття, дістала перше втілення на українській сцені в 1919 році. На сцені Одеської української Держдрами поставлена у першому ж сезоні – в грудні 1925 року.

Ця святкова, музична, багатолюдна, фантастично-містична комедія зявилася на нашій сцені два роки тому. Пройшла кілька сезонів – і загубилася в часі.

Питання: чому? Адже п’єса дуже сценічна, з цікавим сюжетом, безліччю сюрпризів та несподіванок для глядача. З прекрасними ролями для акторів.

Гадаємо, причина забуття п’єси в імені перекладача – Спиридона Черкасенка.

Ім’я народного вчителя та письменника Спиридона Черкасенка в радянські часи було викреслено з літературного процесу.. Пам’ять про письменника повернулася до українців з 2000-х років, несучи з собою частку культури початку минулого століття.

Пісні на поезії С.Черкасенка, такі, як: «Тихо над річкою» і «Ой, чого ти, дубе» в наші дні є в репертуарі українських співаків та хорових капел.

За мотивами роману Спиридона Черкасенка «Пригоди молодого лицаря» знято художній фільм «Дорога на Січ».

Школярі вивчають на уроках української літератури оповідання С.Черкасенка: «Маленький горбань» та інші.

Спиридон Феодосійович Черкасенко народився 24 грудня 1876 року в містечку Новий Буг Херсонської губернії. Помер 8 лютого1940 в Празі.

24 грудня відзначається 140 років від дня народження видатного українського письменника, драматурга, перекладача, журналіста і педагога Спиридона Феодосійовича Черкасенка.

Вистава відбудеться 22 грудня. Початок о 18.30.

Ласкаво просимо!

Святкові вистави для маленьких одеситів