Ветерани війни – васильківці.

Учасники бойових дій та фронтових бригад… Про них розповідають нам архівні матеріали: спогади, фронтові щоденники, листи, документи, світлини, програмки вистав.
Згадаймо у цей день і тих, хто прийшов до театру, в повоєнні роки.

… Заслужений діяч мистецтв України Борис Зільберглейт пішов на фронт в перші дні війни, щойно закінчивши школу… Влітку 1945 року повернувся до рідного міста, вступив до консерваторії на диригентсько-хормейстерський факультет і був відразу ж запрошений до оркестру Одеського українського театру (грав на скрипці).

Коли завідувач музичної частини театру, талановитий диригент і композитор, Василь Штайгер, котрий протягом значного періоду очолював оркестр театру, пішов з життя, Борис Зільберглейт, студент другого курсу консерваторії, заняв його місце…

… В перші повоєнні роки прийшов до театру офіцер-фронтовик, одразу ж після закінчення навчання в театральній студії в Києві, Борис Митрофанов…
За три десятиліття він зіграв близько ста ролей у виставах класичного і сучасного репертуару. Був удостоєний почесного звання «Заслужений артист України».

…Заслужений артист України Володимир Бойко, фронтовик, старшина морської піхоти, орденоносець, пройшов у мистецтві шлях від студійця театрального училища до провідного майстра Одеської української сцени…

…Народний артист України Генріх Осташевський за порятунок людей в роки Другої світової війни, в період окупації Одеси, був удостоєний звання Праведника народів Світу.
Після звільнення Одеси від фашистських загарбників Генріх Осташевський став актором Одеського ТЮГу, працював там протягом 14 сезонів, а далі перейшов до трупи Одеського українського театру…

Актори Борис Молодан та Володимир Євченко…

Костюмер Ніна Костянтинівна Демидова…

Згадаймо наших героїв і низько вклонімося їм, ветеранам війни – васильківцям, котрі ціною свого життя, своєю творчістю подарували людям, країні мирний Травень… 75 років тому.

Любов Федченко

Вистава “Вечір”.
1984 р.
Режисер Борис Зайденберг, драматург Олексій Дударєв, завідувач музичної частини Борис Зільберглейт, виконавець ролі Василя Генріх Осташевський.

 

“І один у полі воїн” Ю. Дольд-Михайлика. Заслужений артист України Борис Митрофанов, артистка Людмила Васильєва.

 

Вистава “Вечір” О. Дударєва.
Народний артист України Генріх Осташевський, Заслужена артистка України Станіслава Шиманська.

 

Вистава “Птахи нашої молодості” І.Друце.
Заслужений артист України Борис Митрофанов, Народна артистка України Валентина Туз.

 

Народний артист України Генріх Осташевський.

 

Заслужений артист України Володимир Бойко.

 

Заслужений артист України Володимир Бойко.

 

Заслужений артист України Борис Митрофанов.

 

Заслужений артист України Борис Митрофанов.

 

Заслужений діяч мистецтв України Борис Зільберглейт

 

Заслужений діяч мистецтв України Борис Зільберглейт

 

Артист Борис Молодан, Заслужений артист України Борис Митрофанов, Заслужений артист України Володимир Бойко.

Спогади до Дня пам'яті та примирення. Травень 1945 року. Одеса.