«Про кохання… без слів»: рік на сцені театру

18 червня трупа васильківців вийде на сцену в виставі «Про кохання… без слів», яка святкує перший рік свого театрального життя. Прем’єра незвичної музично-пластичної вистави відбулася 13 червня 2013 року. Вона стала прикрасою театрального сезону в Одесі та викликала багато захоплених відгуків серед глядачів.

Постановником і хореографом вистави, нагадаємо, виступила відомий російський балетмейстер Тетяна Борисова. Крім того, вона є автором драматургічної основи вистави (спільно з О. Плетньовим). Тетяна Михайлівна — учениця Гедрюса Мацкявичюса, що в 70-ті роки створив Московський театр пластичної драми, а на початку 2000-х — поставив на сцені Одеського українського театру ім.В.Василька виставу «Принцеса Брамбіла» за новелою Е. Гофмана. Тетяна Борисова тоді була запрошена в якості балетмейстера-постановника. Як і робота Мацкявичюса, режисерска робота Борисової «Про кохання… без слів» стала важливою та яскравою театральною подією в нашому місті.

Цікава історія створення вистави. Для відтворення різних років (дія охоплює період з 20-х по 80-ті роки XX ст.) творчій групі довелося вирішувати нестандартні завдання. Реквізит — предмети радянського побуту, радіоли, патефони, фотоапарати та ін. — збирали всім містом. Була зварена велика конструкція — танцювальний майданчик зі сценою та «ракушкою», на якому й відбувається дійство. На його виготовлення пішло майже чотири тисячі метрів металевої труби. Декілька костюмерів пошили більш ніж 150 костюмів і підібрали багато аксесуарів до них.

В музичному оформленні спектаклю «Про кохання.. без слів» використані популярні мелодії минулих років. Всі пісні артисти театру виконують наживо. Крім того, їм довелось вивчити багато танців. До речі, в виставі задіяні 18 артистів, яким доводиться декілька разів перевдягатися.

Ще під час ретепицій режисер підкреслювала, що «Про кохання.. без слів» — це пластична, а не танцювальна вистава. «Ми існуємо за всіма законами драматичного театру, однак артисти виражають емоції не словам, а тілом», — казала Тетяна Борисова.

З режисерским завданням васильківці впоралися блискуче: сценічне дійство не залишає нікого байдужим.

Побажаємо виставі «Про кохання.. без слів» подальшої щасливої сценічної долі!

Десяточка одесских режиссеров: русский Труффальдино, алжирские сны и американские басни без морали/интернет-издание «Думская» (19 июня 2014 г.)