Пам’яті митця: до 70-річчя з дня народження Василя Яковця

10 січня виповнилося б 70 років видатному українському актору театру та кіно народному артисту України Василю Яковцю.

Вже вісім років Василя Васильовича немає з нами… Життя триває, але біль втрати не стихає, навпаки, з плином часу стає все болючішою: митця і людину ніким не заміниш.

На сцені рідного і єдиного в житті Василя Яковця театру — Одеського українського — йдуть вистави, в яких артист яскраво й неповторно грав, віддаючи без останку себе і свій щедрий талант… Йде вистава «Ревізор» за комедією М. Гоголя (режисер-постановник — заслужений артист України Юрій Одинокий), в якій Василь Яковець зіграв роль Городничого… Саме цю роль актор вибрав для бенефісу на свій 60-річний ювілей десять років тому.

За три з половиною десятиліття на сцені Одеського українського театру Василь Васильович Яковець зіграв 89 ролей. В його багатющій галереї сценічних образів були представлені різноманітні теми, жанри, епохи і країни, людські долі…

В інтерв’ю десятирічної давнини Василь Васильович говорив: «Коли я відчую, що в тій чи іншій ролі зробив все можливе, тоді мені нічого не залишиться в житті. Лише спочивати на лаврах. А життя — завжди рух, тим паче творче — це постійний пошук. В кожній ролі залишається частка мене, моєї душі, розуміння життя… Не думайте, що я відразу, щойно із студентської лави, зрозумів це. Мудрість приходить з роками, з досвідом…»

Колись молодого актора, випускника акторського факультету Київського інституту театрального мистецтва імені І.Карпенка-Карого (курсу народних артистів України Ірини Молостової та Дмитра Алексідзе) Василя Яковця вела по життю і творчості добра рука вчителів, корифеїв театру, котрі були його партнерами — їх ціла плеяда! Це і Іван Твердохліб, і Юлій Божек, і Олександр Кошутський, і Галина Бутовська, і Олександр Луценко, і Катерина Лозова, і Микола Сльозка… А зараз, в 89-му театральному сезоні, васильківці відчувають відблиск, сяйво зірки народного артиста України Василя Яковця.

Пропонуємо вам послухати програму Одеського обласного радіо «Одеса пам’ятає», присвячену пам’яті народного артиста України Василя Яковця.

«Пригоди Мюнхгаузена в Україні» знов на сцені!