ОДІСЕЯ ІГОРЯ РАВИЦЬКОГО

Для відзначення ювілею художнього керівника народного артиста України Ігоря Равицького 4 листопада в Одеському академічному українському музично-драматичному театрі імені В.Василька обрано виставу «Шинкарка» за п’єсою С.Кшивошевського (переклад з польської мови С.Черкасенка).

Вистава яскрава, музична, видовищна, багатолюдна, святкова. Про кохання, яке буває різним, особливим у кожен період життя людини.

…В 1984 році керівництво Одеського українського театру запросило відомого українського режисера Ігоря Равицького на постановку вистави «Тев’є-молочник» за Шолом-Алейхемом (п’єса Г.Плоткіна).

Перша зустріч режисера Равицького з колективом. Чи міг Ігор Миколайович уявити тоді, що стане художнім керівником Одеського українського театру?!

Волею долі (не випадку, а саме долі), від 1988 року Ігор Миколайович очолює Одеський український театр.

Одеса – його місто. Васильківці – його театральна родина.

Одеський період життя і творчості успішно триває три десятиліття.

За цей час в колективі відбулося чимало визначних подій: у 1995 році Одеський український музично-драматичний театр дістав свого ім’я видатного корифея – Василя Степановича Василька; за визначні мистецькі досягнення набув статусу «Академічний театр»; брав участь у престижних всеукраїнських та міжнародних театральних фестивалях і здобував перемоги.

Ігор Равицький здійснив на сцені театру понад два десятки вистав. В його режисерському доробку – вистави за творами класичної драматургії та п’єсами сучасних авторів: мюзикл «Гамбрінус» (за однойменним оповіданням О.Купріна), вистава «Хрещений батько» за романом американського письменника М.П’юзо, драма «Сини Адама» В.Василька (за повістю О.Кобилянської «Земля»), «Приборкання норовливої» за комедією У.Шекспіра, «Тригрошова опера» та «Кураж» за п’єсами засновника епічного театру Б.Брехта, «Народний Малахій» за п’єсою М.Куліша… Перелік великий. Кожна вистава Ігоря Равицького – визначна подія культурно-мистецького життя.

З ініціативи Ігоря Равицького були проведені в Одесі театральні фестивалі: «Класика на сцені», присвячена 100-річчю від дня народження В.Василька ( 1993 р.), Перший Всеукраїнський фестиваль сучасної української драматургії (1998 р.).

Двічі театр брав участь в Каїрському міжнародному фестивалі експериментальних вистав: у 1992 році – з виставою режисера І.Равицького «Мурлін Мурло» за п’єсою М.Коляди, у 1994 році – з виставою «Викрадач ноги – щасливий у коханні» за комедією Д. Фо режисера-постановника І.Равицького. Театр гастролював у Канаді з виставою І.Равицького «Мурлін Мурло», водночас режисер І.Равицький та сценограф С.Зайцев здійснили у Вінніпезькому театрі «Прерії» (провінція Манітоба) постановку цієї п’єси.

Вистави І.Равицького здобували перемоги на театральних фестивалях, зокрема: вистава «Народний Малахій» за п’єсою М.Куліша названа «Кращою театральною виставою» на фестивалі «Твої імена, Одесо!» ( 2001 р.); в 2001 році театр з успіхом взяв участь у Всеукраїнському фестивалі музичних вистав «Мельпомена Таврії» виставою І.Равицького «Норовливий» за п’єсою Я.Стельмаха з музикою М.Свидюка; театр взяв у IX театральному фестивалі HOMO LUDENS у Миколаєві, показавши виставу І.Равицького «Місто мого дитинства», і здобув цілу низку перемог; вистава «Сімейні сцени» за п’єсою одеського драматурга Ганни Яблонської стала переможницею Загальноукраїнького фестивалю «Українська мова – мова єднання», стала переможницею цього ж фестивалю в нинішньому році і вистава І. Равицького «Шинкарка».

Трупа театру – яскраве сузір’я митців. Ігор Равицький – талановитий Вчитель, вихователь творчої молоді. Майстер відкривати нові імена режисерів, драматургів, акторів. Митець пристрасної громадянської позиції.

Особливе місце в режисерській творчості Ігоря Равицького посідає «одеська» тема.

Розпочавшись мюзиклом М.Розовського «Гамбрінус» (за оповіданням О.Купріна), тема Одеси продовжилась у виставі «Місто мого дитинства» за п’єсою одесситів Г.Голубенка, Л.Сущенка, В.Хаіта «Старые дома». Можна сподіватись, що вистава за романом І.Ільфа та Є.Петрова «Дванадцять стільців» стане завершенням трилогії про Одесу та одеситів.

З ювілеєм, Ігорю Миколайовичу! Бажаємо Вам і всьому колективу васильківців здійснення мрій та втілення творчих планів!

 

Одеський український театр святкує день народження!