Нові зустрічі з унікальними виставами

Український театр запрошує глядачів на вистави «Щастя поруч» (18 листопада) і «Гамлет» (20 листопада), що не йшли на сцені майже два роки.

Вистави Одеського українського театру «Щастя поруч» за відомою п’єсою класика української літератури Івана Франка «Украдене щастя» та «Гамлет» за п’єсою класика англійської драматургії та театру В. Шекспіра — визначні явища культурно-мистецького життя не лише Одеси. Ці вистави театр возив на престижні всеукраїнські та міжнародні театральні фестивалі. Вони здобули визнання численної аудиторії глядачів, високу оцінку найвимогливіших театральних критиків.

Вистава «Щастя поруч» (у складі — режисер-постановник і виконавці головних ролей, заслужені артсти України Ігор Геращенко, Ольга Петровська, Яків Кучеревський) була номінована на здобуття Національної премії України імені Т.Г.Шевченка.

У 2013 році завдячуючи новітнім технологіям весь світ дивився виставу «Гамлет» онлайн. Тисячі тисяч глядачів. Безліч схвальних відгуків.

Цілком зрозуміло, обидві ці вистави різняться між собою художньо-стильовими, жанровими та ідейно-смисловими якостями. Але між ними є багато спільного.

Насамперед, обидві вистави — постановки киянина Дмитра Богомазова, лауреата Національної премії України імені Т.Г.Шевченка, заслуженого діяча мистецтв України. Крім цих двох спектаклів він поставив на сцені нашого театру «Едіпа» за античною трагедією Софокла і виставу «Що їм Гекуба?» — варіації на тему п’єс «Шантрапа» П.Саксагнського і «Гамлет» В.Шекспіра.

Один з лідерів сучасної української режисури, Дмитро Богомазов творить театр метафоричний, емоційний і водночас інтелектуальний. Його постановки примушуть глядачів зачаровуватись сценічним дійством і замислюватись над вічними питаннями людського буття. Вони актуальні, співзвучні з нашим сьогоденням.

Перша вистава, яку здійснив Дмитро Богомазов на одеській українській сцені, — «Щастя поруч». Остання за часом — «Гамлет». Між ними відстань у сім років.

«Щастя поруч» порушує, насамперед, проблеми морально-етичного характеру. В центрі уваги — фатальний «трикутник», котрий зв’язав у трагічний вузол людські долі, зіткнув у жорстокому двобої любов та ненависть, вірність та зраду.

Вистава Дмитра Богомазова «Гамлет» дає оригінальну, несподівану відповідь на одвічне Гамлетівське питання «Бути чи не бути?». Театр дошукується істини, звертаючись до першоджерел — саги про Амлета, принца Данії.

Хто він такий — цей Гамлет, якого грає у виставі Д.Богомазова заслужений артист України Яків Кучеревський?.. Борець за справедливість чи інтриган, авантюрист, гравець? Чи спроможний він щось змінити в цьому світі?

За об’єктивних обставин протягом тривалого часу театр не включав «Щастя поруч» і «Гамлета» в репертуарну афішу. Але наразі вони знов на сцені. Як і раніше, в них діє талановитий акторський ансамбль.

18 листопада васильківці зіграють виставу «Щастя поруч», 20-го — виставу «Гамлет». Початок о 18:30.

Запрошуємо вас, дорогі глядачі, прийти до театру і познайомитися з унікальними виставами. Поспішіть.

Відзначаймо разом з «Шинкаркою»