«Два ангели»: перший ювілей

Цього жовтня святкує перший ювілей вистава «Два ангели», що йде на малій сцені Українського театру — «Сцені 38». Сьогодні вона буде показана в 65-й раз. За п’ять років, що минули від дня прем’єри комедії «Два ангели», її переглянуло близько двох з половиною тисяч глядачів. Враховуючи те, що на «Сцені 38» місць, відповідно, 38 — це чимало. Постановка йде з аншлагами.

Цією виставою продовжився експеримент, який розпочав художній керівник театру народний артист України Ігор Равицький, відкривши у грудні 2007 року експериментальний майданчик «Сцена 38» виставою «Ну… дуже маленькі комедії». Як і в першій виставі за театральними новелами В.Ляпіна, у «Двох ангелах» Равицький виступив не лише режисером-постановником, а й автором сценографічного та музичного рішення.

Вистава «Два ангели» об’єднала в творчому пошуку акторів різних поколінь. В ній задіяні два акторських склади.

Приміром, головних героїв цієї парадоксальної історії — Пашкіна, до якого завітали опівночі, грали Олександр Самусенко і заслужений артист України Павло Шмарьов, а незваного гостя Стронцілова — Богдан Паршаков і Андрій Зай. Крім того, у виставі були зайняті: народний артист України Анатолій Дриженко, заслужений артист України Ігор Геращенко, артисти Олександр Станкевич, Олександр Бабій, Михайло Грицик, Олександр Товстий. Нещодавно у виставу увійшов Олесь Фроліков…

Додамо, що п’єсу Віктора Шендеровича «2 Ангели, 4 Людини» вперше було поставлено на українській мові. Автор перекладу — керівник літературно-драматичної частини театру Любов Федченко.

Сам автор — відомий письменник-сатирик, теле- та радіоведучий — побував на одній з вистав минулого року. На обговоренні з творчою групою Шендерович дав виставі найвищу оцінку і за режисуру, і за акторські роботи, і за загальну атмосферу. За словами Шендеровича, у виставі Ігоря Равицького з’явилися нові, несподівані акценти, котрі поглибили його п’єсу, зробили більш актуальною, цікавою сучасному глядачеві, в якому б куточку країни він не проживав.

Історія, котру взято із сучасного життя, написано драматургом як комедію, поставлено режисером-постановником як притчу про скороминуче і вічне в житті людини, натхненно втілено акторами на «Сцені 38». Цей сценічний майданчик ставить глядача в незвичні умови перегляду і тим самим посилює емоційність і глибину сприйняття…

Як ми згадували, вистава йде з аншлагами. Квитки треба купувати заздалегідь. В 66-й раз комедія «Два ангели» йтиме в Українському театрі за місяць — 23 листопада. Квитки вже в продажу!

Фотографії Миколи Вдовенка («Культурометр Одеси»)

7 листопада: Український театр відзначає день народження прем’єрою