З нагоди Дня Захисника Вітчизни одесити побачать виставу «Запорожець за Дунаєм».

З нагоди Дня Захисника Вітчизни, який відзначається 14 жовтня, Одеський академічний український музично-драматичний театр ім. В. Василька покаже одеситам і гостям міста комічну оперу С.Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм».

Яскрава сторінка історії України XVIII століття ( події національно-визвольної боротьби українського козацтва ) вирішені в несподіваному для показу історичних подій комедійному жанрі.

Події розгортаються в 1775 році, коли за наказом імператриці Катерини II була ліквідована Запорізька Січ. Значна частина українських козаків опинилася за Дунаєм – в турецькій неволі.

… Якось славному козакові Івану Карасю пощастило погостювати у самого турецького султана і здобути, завдячуючи своїй кмітливості, спритності, завзятості, очікувану волю для всіх задунайських козаків.

Перша українська народна опера дістала визнання оперних сцен всього світу.

Прекрасна музика, мелодійні арії, дуети, хори, сповнені національного колориту, народні характери персонажів, щирий, доброзитчливий український гумор – все це забезпечило талановитому витвору автора – українського лібретиста, композитора і співака Семена Гулака-Артемоського довге життя. Понад два з половиною століття його «Запорожець за Дунаєм» не сходить зі сцен театрів світу.

Вистава «Запорожець за Дунаєм», яку поставив на Одеській українській сцені народний артист України Лев Сілаєв у 1983 році, з величезним успіхом була показана театром на гастрольних маршрутах – в містах Прибалтики, Білорусі, Грузії, Молдова. В рідній Одесі ця вистава також користується особливою любов’ю та визнанням у глядачів.

В ролі славного козака-запорожця Івана Карася глядачі побачать народного артиста України Анатолія Дриженка.

На виставу «Запорожець за Дунаєм», яка йтиме в святковий день – 14 жовтня – керівництво театру запросило групу вояків, учасників бойових дій, а також тих, хто зараз проходить навчання у Одеській військовій академіі.

Наші доблесні захисники Вітчизни зможуть подивитися виставу безкоштовно.

Дорогі одесити та гості міста, запрошуємо вас 14 жовтня на виставу «Запорожець за Дунаєм». Початок – о 18.30.

Нагадаємо телефон каси театру: 723-89-77.

Знаменитый украинский казак «задал туркам жару» / интернет-издание «Одесская жизнь» (13 октября 2016 г.)