Вечеря в Санлісі

Жан Ануй Вечеря в Санлісі Вистава на дві дії Тривалість – 2 год. 15 хв.
Жанр – лірико-іронічна комедія
Режисерка-постановниця – Ірина Зільберман (Київ)
Художниця-постановниця – Наталя Клісенко (Київ)
Хореограф – Павло Івлюшкін
Музичне оформлення – Ігор Знатоков

Головний герой – Жорж – єдиний син у сім’ї, але з батьками нема порозуміння і близькості. Вони сибарити, розпещені розкішшю, на яку ніколи не вміли заробити, легковажні марнотрати, які ніколи не жили винятково на власні кошти. Кожен пильнує свої власні інтереси й проживає своє життя. Батько – франт і пустомеля, мати – екстравагантна модниця, зусилля якої направленні перш за все на збереження молодості й «тримання планки» перед подругами.  Є у Жоржа і друг Робер, який разом зі своєю дружиною живе в його ж домі, і теж вважає себе частиною родини. Робер – дармоїд і нахаба, цинік, який знає про інтимні стосунки між його дружиною і Жоржем, але продовжує вдавати сліпого, виправдовуючи своє існування життєвими обставинами. «Сім’я» переконала Жоржа одружитися з жінкою, яку він не кохав, і змушує Жоржа залишатися в ненависному шлюбі, оскільки саме його дружина Анрієтта  і утримує в розкоші всю цю ораву. Чи вистачить рішучості Жоржу хоч щось змінити у своєму житті?

Режисерка Ірина Зільберман: «Для мене ця п’єса перш за все про вибір.  І про те, як важко цей вибір зробити. Вибір між лицемірним розкішним життям у Парижі, і щирим повсякденням у провінції. Про вибір між поганим, але таким знайомим і звичним, і можливо набагато кращим, але невідомим й імовірним.

У виставі лунає жива музика у виконанні тріо (кларнет, акордеон і скрипка), яка допомагає зануритися в атмосферу Франції 30-их рр. ХХ століття.

Вистава естетична: красиві актори, вишукані костюми, атмосферна музика…
«Вечеря в Санлісі» належить до «рожевих п’єс», автор визначає її як «лірико-іронічна комедія з неправдоподібно щасливим кінцем». Чи такою ж щасливою буде кінцівка і в прочитанні нашої режисерки – киянки – Ірини Зільберман, дізнаєтеся лише на виставі! Привідкриємо завісу тільки вам, режисерка інакше розтавила акценти й внесла корективи у фінал п’єси.

Донька автора Коломб Ануй засмучена, що в рідній Франції вистави батька можна побачити в репертуарі театрів усе рідше, тому щиро радіє кожній новій постановці й намагається популяризувати творчість батька: «Таку виставу, де задіяно багато акторів, сьогодні далеко не кожен театр собі може дозволити. Та й сама епоха таких театрів в нашій країні закінчилася. Зараз у Франції ставлять багато психологічних, соціальних драм. Це непогано, але скоріше данина моді. Тому знайомі часто запитують: а де власне театр? Ми заплатили за свої місця і бачимо ті ж проблеми, що і вдома. Навіщо ж нам туди ходити?»

Лірико-іронічна комедія «Вечеря в Санлісі» була написана ще в 1936 році, але досі актуальна. І не втрачатиме актуальності доти, доки людство продовжуватиме мріяти про одне, а жити інакше, часто нічого не роблячи для того, щоб змінити своє буття і максимально наблизити його до свого ж власного ідеалу.  Доки вдатимемо, що зараз пишемо чернетку, а начисто писатимемо колись потім. А чи настане це потім хоч колись?.. Чи вистачить у нас мужності поставити крапку і перегорнути сторінку, яка нас не влаштовує?

 

Жорж – Ігор Волосовський, Дмитро Усов
Робер – Єгор Карельський
Барбара – Ірина Бесараб
Мосьє Делашом – заслужений артист України Ігор Геращенко
Мадам Делашом – заслужена артистка України Нінель Наточа, народна артистка України Діана Мала
Едме – Ірина Охотніченко, Алла Бродська
Ізабелла – Альна Коновальчук, Аліна Катречко
Філемон – Сергій Ярий
Мадам Монталамбрез – Олена Головіна
Метрдотель – Володимир Романко, Павло Примак
Власниця будинку – заслужена артистка України Ірина Черкаська, Алла Бродська

Собаче серце