Розчахнуте “Серце”. Про спільний проєкт одеситів та франківців, створений на основі творів Марії Матіос

23 серпня, напередодні Дня Незалежності України в Одеському академічному українському драматичному театрі імені В. Василька відбудеться прем’єра вистави “Серце Навпіл” на основі творів Марії Матіос ( спільний проєкт Одеського та Івано-Франківського академічних театрів).          В основі вистави – дві новели Марії Матіос, до яких вперше звертаються театрали: “Апокаліпсис” та “12 службів”.

Як розповідає “Дню” режисер-постановник вистави, заслужений артист України Олексій Гнатковський (Івано-Франківськ), “у сюжетах  Марії Матіос людина завжди потрапляє у жорстокі жорна історії –  кровопролитноі війни або інших надлюдських випробувань. В тахих сюжетах навпіл розчахнуті–  і людина,  і родина і Україна”.

Сам Олексій  Гнатковськийна сцені Франківського драмтеатру грає у трьох виставах за творами Матіос – ” Солодка Даруся”,” Нація”,” Майже ніколи не навпаки” (режисер Ростислав Держипільський). Тому популярний актор і режисер глибокоінтегрований в “художній світ Матіос”.

-Що було найскладнішим у реалізації проєкту “Серце навпіл” на Одеській українській сцені?, –  перепитує Олексій. – Найскладніше –  налаштувати кожного одеського актора  направильні  і потрібні режисерові регістри. Адже у нас не побутова, а філософська, метафорична вистава. Тому і важливо, щоб кожен актор відчував –  тонко і глибоко –  художній світ Марії Матіос, відчував больові точки України, відчував  нашу виставу, як притчу, як “Родинну молитву”  ( саме такий образно обраний нами жанр постановки). Попри все, хочу зазначити, що сьогодні в Одеському українському театрі, можливо, одна з найпотужніших акторських труп в Україні. Художня керівниця театру Юлія Пивоварова та головний режисер Максим Голенко збирають акторську трупу, як колекцію діамантів, запрошуючи в театр перспективних акторів з Києва, Сум та інших міст. Тому я і хочу подякувати одеським акторам –  усім і кожному:за довіру до мене, як до нового для них режисера, за відданість спільній ідеї та за сценічну співтворчість. Хочу вірити, що нашу виставу про родину, и Україну та велике кохання з часом побачать  не тільки в Одесі, а також в Києві, Франківську, Чернівцях. І напередодні прем’єри, у переддень 30-річчя Незалежності України усі ми дуже хочемо, щоб наше “Серце… ” схвилювало сотні сердець наших глядачів драматичними історіями про  кохання, родину, про  розтерзану війнами Україну.

Художниця вистави –  Юлія Заулична. У виставі задіяні актори: Марія Деменко, Дарія Каландарішвілі, Ірина Бесараб, Денис Гранчак, Юрій Оноприйко, Сергій Ярий, Вікторія Головко, Давид Дудучава, Анатолій Дриженко, Павло Шмарьов, Галина Кобзар-Слободюк, Анатолій Головань, Олег Карпенко та інші.

З Днем Державного прапора Ураїни!