“Корона “Дня” – Івану Уривському

 Щоденна всеукраїнська газета «День» підбила підсумки 2019-го і нагородила своїми символічними “Коронами” людей, які вселяють оптимізм і віру у майбутнє.
Иван Урывский, театральний режисер – “Корона “Дня” за сучасну інтерпретацію і переосмислення української та західноєвропейської класики у руслі світових трендів перформативних мистецтв.

За сучасну інтерпретацію та переосмислення української і західно-європейської класики у руслі світових трендів перформативних мистецтв.

Кожний рік для 29-річного Івана Уривського стає результативним не тільки в сенсі прем’єр і відзнак за них, але й його творчого росту. За ним напрочуд цікаво спостерігати, адже він вирізняється в когорті сучасних і дуже потужних театральних режисерів, має яскраво виражене театральне мислення, володіє багатою образною мовою. Цього не можливо було не помітити у виставах-прем’єрах 2019 року: «Лимерівна» за Панасом Мирним у Національному театрі ім. І. Франка, «Прекрасний рогоносець» за Фернаном Кроммелінком і «Підступність і кохання» за Фрідріхом Шиллером в Одеському українському театрі ім. В. Василька.

Українську і західноєвропейську класику Уривський ставить цікаво, не боїться експериментувати й висловлювати свою думку з приводу того чи іншого драматургічного тексту дуже різноманітними, часто неочікуваними театральними засобами. Слідкуючи за назвами «репертуарного театру» Уривського думаєш: «А що ж цього разу? Як поверне? Як переосмислить? Якими сенсами наситить?»

Працюючи з текстами, Уривський витягає з них найважливіше й те, що резонує не тільки йому, але і його сучасникам. Тому його вистави цікаві не тільки чисто театральному люду, але й широкій аудиторії: вони дивляться на класику очима театрального вигадника, людини безмежно закоханої у Театр.

Тож, у Новому році очікуємо на «Камінного господаря» Лесі Українки в Київському театрі на Подолі. Дон Жуан — світова міфологема, а з міфами і архетипами Уривський працює зухвало і винахідливо. Ще одна анонсована прем’єра — «Трамвай «Бажання» Теннессі Вільямса — одного із трьох головних драматургів ХХ століття, ключ до чиїх п’єс допоки не вдалося підібрати жодному сучасному українському режисеру. Може це вдасться нарешті ІвануУривському на камерній сцені театру ім. Івана Франка?

https://day.kyiv.ua/uk/article/korona-dnya-kultura/korona-dnya-ivanu-uryvskomu-golovnomu-rezhyserovi-odeskogo-teatru-im-v?fbclid=IwAR0-bC4_NX06EWrOAYpHnZpfW6qQ1AyaQtLRpUpLmFH43KUhWTrra2H92fQ

Святкові часи