Корифеї Українського театру: Василь Яковець

10 січня 1944 року в Ніжині в родині Яковців народився хлопчик. Його назвали Васильок.

Сьогодні народному артисту України Василю Яковцю виповнилося б 72 роки… Видатний митець залишив наш світ 6 листопада 2006 року — в розквіті сил і таланту. Одеський український театр був єдиним театром в його житті.

Закінчивши акторський факультет Київського державного інституту театрального мистецтва ім.І.Карпенка-Карого (курс народної артистки України І.Молостової), Василь Яковець приїхав до Одеси. Першими роботами на великій сцені були ролі ліричних героїв. У виставі «Мій бідолашний Марат» за п’єсою О.Арбузова Василь Яковець грав Марата, у «Лимерівні» за п’єсою П.Мирного — Гната… Після Шельменка в виставі за Г.Квіткою-Основ’яненком в творчому доробку артиста з’явилися персонажі комедійні, хоча як відокремити в творчості роль комедійну від драматичної, трагедійної…

Згодом Яковець грав в комедіях за І.Тобілевичем (Карпенка-Карого) «Сто тисяч» і «Мартин Боруля» (кума Гната й Мартина відповідно). Паралельно з роллю Мартина втілював на сцені образ Олівера Крауна в драматично-психологічній виставі «Люсі Краун» Я.Стельмаха (за романом І.Шоу)… Яскраві сторінки його творчої біографії — роботи в мюзиклі «Гамбрінус» М.Розовського (за оповіданням О.Купріна), в ексцентричній комедії «Викрадач ноги — щасливий у коханні» Д.Фо, в виставі «Народний Малахій» М.Куліша тощо. Загалом за три з половиною десятиліття на сцені Одеського українського театру Василь Васильович Яковець зіграв майже 90 ролей.

Останньою його роботою стала роль Городничого в виставі «Ревізор» за М.Гоголем (режисер-постановник — заслужений артист України Юрій Одинокий). Саме цю роль Василь Яковець вибрав для бенефісу на свій 60-річний ювілей дванадцять років тому.

Пам’ять про артиста, котрий віддавав нам свій талант і тепло, живе в серцях глядачів і колег. Пропонуємо вашій увазі передачу Одеського обласного радіо з архівів Українського театру, яку було присвячено 70-річчю з дня народження митця. Вперше вона вийшла в ефір 13 січня 2013 року.

90 років з дня першої прем’єри вистави «За двома зайцями»