Ігор та Ольга Равицькі: 25 років на одеській українській сцені

Відкриття 89-го театрального сезону в Українському театрі співпало з важливим ювілеєм: 25-річчям роботи в театрі художнього керівника народного артиста України Ігоря Равицького та провідної актриси народної артистки України Ольги Равицької. 18 вересня після прем’єрної вистави Тетяни Борисової «Про кохання… без слів» васильківці поздоровляли Ігоря Миколайовича та Ольгу Василівну в Грецькій залі театру.

Наказ про зарахування митців до Одеського українського театру був підписаний 16 вересня 1988 року. На питання, що для них означає Одеса і театр, Равицькі відповідають «Все!».

За 25 років тільки на одеській українській сцені режисер-постановник Ігор Равицький створив 22 вистави. Серед них — вистава «Хрещений батько» за мотивами роману Маріо П’юзо (п’єса З.Сагалова), мюзикл «Гамбрінус» за мотивами оповідання О. Купріна (музика М.Розовського), постановки «Тригрошова опера» і «Кураж» за п’єсами засновника епічного театру Б.Брехта, «Народний Малахій» за п’єсою М.Куліша… Перелік великий. Кожна вистава Ігоря Равицького стає значною подією в театральній Україні.

Ігор Миколайович був ініціатором багатьох цікавих мистецьких заходів: в 1992 році започаткував фестиваль «Класика на сцені», присвячений 100-річчю від дня народження Василя Степановича Василька, в 1998-му — Перший Всеукраїнський фестиваль сучасної української драматургії. Васильківці з виставами Ігоря Равицького «Мурлін Мурло» за п’єсою М.Коляди і «Викрадач ноги — щасливий у коханні» за п’єсою італійського драматурга Д.Фо були учасниками IV і VI Каїрського міжнародного фестивалю експериментальних вистав, з виставою «Мурлін Мурло» гастролювали по містах Канади (провінція Манітоба).

За чверть століття в театрі й у житті його художнього керівника відбулося багато подій. В 1995 році українському музично-драматичному театру було присвоєно ім’я корифея театру народного артиста СРСР Василя Степановича Василька; у 2006 році колектив набув статусу «академічний».

Свій колектив Ігор Равицький завжди орієнтує на невтомний пошук нових імен в драматургії, актуальних тем, засобів сценічної виразності. Дбаючи про оригінальний, сміливий, багатожанровий репертуар, про творче зростання колективу, художній керівник запрошує до співтворчості талановитих митців з України й зарубіжжя. Крім основної сцени, в театрі працюють експериментальні сценічні майданчики зі своїм унікальним репертуаром: експериментальна творча майстерня «Глядач на сцені» і «Сцена 38». Сьогодні Одеський академічний український музично-драматичний театр ім. В. Василька є одним з провідних театрів України.

Водночас з Ігорем Миколайовичем до Одеси приїхала його дружина Ольга Василівна. Талановита, самобутня актриса. Яскрава мистецька особистість.

За 25 років Ольга Равицька зіграла 33 ролі у виставах за творами української і світової класики та п’єсами сучасних драматургів. З перлин акторської творчості можна назвати такі ролі: Анна Фірлінг у виставі «Кураж» за Б.Брехтом, Тарасівна у виставі «Народний Малахій» за п’єсою М.Куліша, Кайдашиха у виставі «Кайдаші» за повістю І.Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я», Хівря у виставі «Сорочинський ярмарок» за М.Гоголем, Надія Семенівна у виставі «Сімейні сцени» за п’єсою Г. Яблонської… А скільки нових, цікавих, несподіваних ролей у народної артистки України ще попереду!..

Запрошуємо глядачів завітати в Український театр і дістати насолоду від натхненної творчості митців!

Українська класика для всіх: квитки — по одній гривні!