ДЕНЬ ВИЗВОЛЕННЯ ОДЕСИ…

Біографія Одеського українського театру, що щасливо розпочалася 7 листопада 1925 року, продовжувалася, не перериваючись на роки воєнного лихоліття.

В травні 1941 року колектив Одеського українського театру виїхав на гастролі до Білорусії…

Гастролі розпочалися в Мінську комедією «В степах України» О.Корнійчука (режисер-постановник В.Василько).

Глядачі тепло, із захватом сприймали вистави одеситів.

…У неділю 22 червня 1941 року артисти готувалися до денної вистави для воїнів Мінського гарнізону. Раптом за лаштунками з’явився адміністратор і повідомив: «Почалася війна!»

Вистава не відбулася. Було відмінено і вечірню виставу.

Почалося масове бомбардування Мінська.

24 червня 1941 року о 8-й годині вечора колектив Одеського українського театру вирушив у дорогу…

Народний артист України Олександр Устимович Луценко згадував:

«Той маршрут запам’ятався назавжди. Дорога, якою йшли ми з іншими біженцями з Мінська на Могильов, – чорна від диму та пожеж. Плачуть діти, галасують жінки. Ревуть звіри. Водночас з нами виходив з міста і зоопарк…»

Жахлива картина. То був початок війни.

А далі… Була війна…

Про те, як жив театр в роки війни, розповідають музейні експонати в музеї історії театру…

 

На гастролях в Куйбишеві (нині місто Самара) в квітні 1944 року під час вистави «Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці…» колектив Одеського українського театру почув радісну звістку про визволення Одеси від фашистських загарбників.

Того вечора грали натхненно, як ніколи. Відбулися збори колективу, на яких одностайно було вирішено частину своїх заощаджень передати на будівництво танка «Привіт визволеній Одесі!».

В музеї театру зберігається урядова телеграма, в якій висловлено подяку працівникам театру, котрі зібрали 30 тисяч карбованців на будівництво танка і 50 тисяч карбованців облігаціями у фонд відбудови рідного міста.

І ще одна телеграма – від командування Червоної Армії, в якій засвідчено, що на кошти, зібрані працівниками Одеського українського театру, побудовано танк, який передано частинам танкових військ генерал-полковника Кравченка.

Цей танк пішов у бій. Штурмував Берлін. Служив справі бойової підготовки танкістів в повоєнні роки.

23 вересня 1944 року виставою «Партизани в степах України» за п’єсою О.Корнійчука Одеський український театр відкрив сезон в рідній Одесі.

Одеські глядачі радісно вітали свої улюблених артистів: Г.Бабенка, І.Твердохліба, Г.Мещерську, А.Крамаренка, Т.Фесенко, К.Загорянську, К.Музиченка, А. Чернова, О.Луценка, Ф. Шнейдер-Коршаківську…

Феня Львівна Шнейдер-Коршаківська стала засновницею музею історії Одеського українського театру.

До першої річниці визволення Одеси від німецько-фашистських загарбників Одеський український театр поставив виставу «Одеса» за п’єсою Г.Плоткіна. Про героїчних захисників Одеси.

9 квітня Одеський академічний український музично-драматичний театр імені В.Василька запрошує подивитись виставу «Сімейні сцени» за п’єсою Г. Яблонської, яку поставив народний артист України Ігор Равицький.

Вистава йде в умовах експериментального сценічного майданчика – «Глядач на сцені».

Вистава розповідає про наших сучасників. Про родину, кохання, вірність… і війну.

 

Перед початком вистави (вистава йде без антракту, тривалість – 1 год. 30 хв.) глядачі матимуть можливість придбати книгу «Анна Яблонская. Театр и жизнь», в якій вміщено всі драматичні твори, написані талановитою одеситкою. Лишилося зовсім небагато примірників цієї унікальної книги.

 

10 квітня театр запрошує глядачів на виставу «Місто мого дитинства» за пєсою Г.Голубенка, Л.Сущенка, В.Хаіта «Старые дома». Постановка народного артиста України Ігоря Равицького.

Хоча все далі в історію відходять події Великої Вітчизняної, героїв цієї сценічної оповіді також торкнулася війна…

 

Вона в нашій памяті…

 

Початок вистав – о 18.30

 

Перед початком вистави та в антракті глядачі можуть завітати до музею історії Одеського академічного українського музично-драматичного театру імені В.Василька.

 

Запрошуємо вас, дорогі глядачі, до театру в ці знаменні квітневі дні.

 

Автор: Любов Федченко

Вітаємо!