7 квітня День народження Василя Степановича Василько

Василь Степанович Василько – драматург, автор численних театрознавчих праць, видатний діяч української театральної культури XX століття. Художній керівник Одеського українського театру протягом понад двох десятиліть. Режисер-постановник понад тридцяти вистав, які записані у «золотий фонд» театру.

У березні 1972 року Василь Степанович Василько поставив останню крапку в книзі «Театру віддане життя»:

«… Пам’ять і час. Вони з нами… вони – ми самі….

Я не претендую на історичні узагальнення. Де в чому мої спогади, безумовно, субєктивні. Але у своїй непримиренності до всіх негативних проявів, у вимогливості до відданного служіння мистецтву я завжди лишався, як мені здається, чесним, принциповим і доброзичливим.

Я люблю Людей! Я люблю Актора!

P.S. «Собі на згадку минулих літ» – напис на моєму першому щоденникові юнацьких років.

Вам. Читачам, лишаю я своє без останку – «Театру віддане життя». Василь Василько. 1967 – 1972 роки. 9 березня 1972 року. Одеса.

Минуло 45 років…. Книга В.Василька «Театру віддане життя» – на головному місці в експозиції музею історії Одеського українського театру. Ця книга – не просто щоденник, мемуари. В ній записані мудрі творчі настанови Василя Степановича Василька сьогоднішнім митцям, котрі з гордістю називають себе «васильківцями».

Василько мріяв про театр однодумців, про театр міцного творчого ансамблю, про колектив яскравих творчих індивідуальностей. Про театр, в якому органічно поєднуються традиції та новаторство. Театр високої театральної правди. Театр громадянськи пристрасний.

Складові успіху, за В.Васильком, – то сміливий оригінальний репертуар, в якому є класична драматургія і твори сучасних драматургів, талановитий акторський ансамбль, сучасні засоби сценічної мови.

Колектив Одеського академічного українського музично-драматичного театру імені В.Василька прагне в своїй натхненній повсякденній творчості бути гідними свого Корифея – народного артиста СРСР Василя Степановича Василька.


 

7 квітня народилась Станіслава Михайлівна Шиманська. Заслужена артистка України.