6 лютого – День народження композитора Юрія Знатокова

Юрій Володимирович Знатоков – композитор, заслужений діяч мистецтв України, написав музику до багатьох вистав, які тривалий час були в репертуарі Одеського академічного українського музично-драматичного театру імені В. Василька.

Він завжди звертав на себе увагу незнайомих людей яскравою і благородною зовнішністю. Витончені риси обличчя, променисті очі, рання сивина, статна фігура, легка хода. У нього був надзвичайно приємний тембр голосу, прекрасні манери, рідкісна в наші дні доброзичливість до людей. Тільки цього одного, мабуть, було б достатньо, щоб виділити Знатокова серед інших. Але в першу чергу, він був талановитим музикантом, на рідкість обдарованим композитором, автором творів, які високо цінували, любили і з задоволенням виконували. А це і симфонія пам’яті Ф. Достоєвського, і симфонічна фантазія “Монолог Гамлета”, і симфонічна поема “На Піскаревському кладовищі”, балети “Торжество любові”. “Княгиня Волконська”, “Свіччине весілля”, оперети “Чорноморський вогник” і “Пісня над саванами”, концерти для скрипки з оркестром і для фортепіано з оркестром, камерна музика, музика до 200 театральних спектаклів і кінофільмів, твори для дітей.

Народився пан Юрій 6 лютого 1926 року. Його довоєнне дитинство пройшло в Батумі. Там він закінчив музичну школу по класу фортепіано. Коли розпочалася війна, Юрій добровольцем пішов на фронт. Був поранений. За мужність нагороджений орденом Червоної Зірки. Після війни вступив до Одеського музичного училища. На першому курсі його твори почув директор Одеської консерваторії, відомий український композитор Костянтин Данькевич. За порадою Костянтина Федоровича Знатокова одразу перевели на четвертий курс. Його наставниками стають відомий теоретик і композитор Олександр Коган і видатний хормейстер і педагог Костянтин Пігров. Потім Юрій Володимирович продовжив навчання в консерваторії під керівництвом А.Л. Когана. Перші великі твори – Фортепіанний концерт і Молодіжний концерт приносять молодому композиторові широке визнання.

Після закінчення консерваторії Юрій Знатоков понад десять років працював директором спочатку дитячої музичної школи № 4, а потім ДМШ № 1. Тут проявилися не тільки його хороші організаторські та педагогічні здібності, але і великий інтерес до навчального репертуару. Юрій Володимирович пише п’єси для дітей, багато з яких виконуються учнями і сьогодні.

Уже з п’ятдесятих років симфонічні твори Знатокова входили до репертуару багатьох оркестрів країни. Серед їхніх інтерпретаторів такі відомі диригенти, як Н. Рахлін, В. Дударова, Р. Баршай, не кажучи про одеських маестро – Є. Русинова, Ю. Алієва, М. Корсавіне, Г. Гоцирідзе.

Любов до театру Знатоков проніс через все життя. Музика до драматичних вистав – особливий вид композиторської діяльності. Вона вимагає від автора максимальної уваги до драматургії, до режисерського задуму. Часом кілька точних музичних фраз можуть не тільки створити необхідний настрій, охарактеризувати персонажів, але і глибоко висловити ідею всієї вистави. Знатоков вмів писати для театру точно і лаконічно. Кілька музичних тем у виставі за драмою М. Куліша “97” в Одеському академічному українському музично-драматичномуі театр імені В. Василька  підіймали виставу на епічну висоту. Настільки ж ємною і глибокої була музика до вистави за драмою В. Гюго “Марія Тюдор”.

 

З матеріалів Одеського біографічного довідника

 

«Клуб самотніх сердець»