130 років з дня народження Василя Василька!

Сьогодні 130 років з дня народження Василя Василька!
12 цікавих фактів з життя, відданого театру
1. Василько – це псевдонім, під яким юний Василь почав виступати в 1915 році в «Товаристві українських артистів за участю Марії Заньковецької та Петра Саксаганського під орудою І. О. Мар’яненка», а справжнє прізвище митця – Миляєв.
2. Першу роль отримав у 19 років у комедії «Сватання на Гончарівці».
3. Вася-фотограф – саме так називали Василька за кулісами театру Миколи Садовського, куди він прийшов ще гімназистом, який намагався все зафіксувати – і акторів у ролях та в житті, сцени з вистав, і години дозвілля театру.
4. Своєчасно застеріг Василька від епігонства і навчив «бути САМИМ СОБОЮ! У всіх вчитися, але нікого не копіювати» саме Лесь Курбас.
5. Василькові вдалося тричі зайти в одну й ту ж річку: тричі очолював наш театр! Протягом 14 років. І назавжди залишився вшанованим у назві.
6. На сцені нашого театру здійснив більше 30 постановок української і світової класики, часто виступаючи і в ролі драматурга.
7. Василько – фундатор театрального музею. Ще на початку 1920-х років Василь Степанович мав унікальну колекцію фотонегативів та фотографій власної роботи, а також велику кількість театральних програм, афіш та інших особливих мистецьких речей.
8. «Без копійки грошей організував перший в Україні Театральний Музей» – із щоденникових записів Василька
9. Перші речі для музею дала Марія Заньковецька, чим потім збирачі театральних скарбів козиряли.
10. Родичі Ольги Кобилянської завадили Марії – прототипу Рахіри, з якою Василько познайомився, працюючи над виставою «Земля», подивитися прем’єру. Боялися «завдати жалю важкими спогадами».
11. Понад 5000 книг, які Василько збирав десятиліттями, наприкінці свого життєвого шляху подарував Музею. На кожному виданні – помітки, зроблені рукою митця. Ними досі користують.
12. На алеї зірок в Одесі, з 2 вересня 2018 року, яскраво сяє зірка Василя Василька!

Про культуру споживання українського контенту (ефір «7 каналу»)