Інформація про перебіг подій станом на 10.10.2019

У зв’язку із обставинами, пов’язаними із загрозою негайного припинення роботи та повного закриття Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В. Василька, адміністрація та художнє керівництво театру провели загальний збір трудового колективу з метою обговорення ситуації, яка склалася на сьогодні, та донесення інформації про здійснені кроки.

Протягом останніх декількох днів у театрі проходила позапланова перевірка пожежної служби, яка відбувалася за проханням директорки театру, з метою демонстрації масиву виконаних робіт. У театрі перевіряли пожежну сигналізацію і змогли пересвідчитися, що вона працює. Представники ДСНС переконалися та мусили визнати, що з січня проведена величезна кількість робіт з усунення їхніх зауважень.

Але, на жаль, загроза закриття театру так залишається незмінною, тому що є рішення суду.

«Ми не можемо вимагати скасувати рішення суду, тому що це незаконно, ми можемо тільки оскаржувати у Верховному суді, – пояснила директорка театру Юлія Півоварова. – Але вселяє надію на позитивне вирішення проблеми те, що сьогодні цією ситуацією вже стурбовані і виконуюча обов’язки голови одеської держадміністрації та депутатській корпус, є доручення голови облради, створена комісія щодо нашого питання, стурбований мер, який дав доручення депутатам знайти гроші, щоб врятувати наш театр. Дуже приємно, що наразі всі згуртувалися і підтримка йде з усіх боків».

Юридичну допомогу надала адвокатська компанія «Наші люди», склавши договір на рік, який театру коштуватиме 1 грн. Вона й надалі буде представляти інтереси театру в суді.
Управління культури виділило кошти в розмірі 1 млн. грн., що дало змогу вже сьогодні підрядникам розпочати необхідні роботи. Вони роблять заміри килимового покриття, щодо якого є зауваження, зокрема і в глядацькій залі.

«Ми звернулися до друзів театру, і вже в понеділок запланована робота з заміни покриття у глядацькому фоє. А на раді директорів, що відбулася 8 жовтня, керівник Одеського театру музкомедії запропонувала допомогу і зазначила, що якщо, все ж таки, трапиться так, що театр закриється, то ми зможемо свої вистави ставити на їхній сцені», – розповіла далі пані Юлія.


Директорка подякувала всім, хто допоміг привернути увагу до ситуації, що склалася з театром. Сказала, що тепер за васильківців уболіває вся країна, що не залишилась осторонь творча інтелігенція, не тільки з Одеси і Києва, а й з інших міст країни.
Підсумовуючи, Юлія Півоварова повідомила, що сьогодні на чаші ваг – рішення суду та адвокатська контора, яка допомагає театру. Зараз питання буде ставитися до виконавця цієї справи. Рішення суду має бути отримано десь за тиждень, і після цього юристи будуть намагатися у найкоротший термін подати скаргу до Верховного суду.«Ми будемо робити все, і впевнена, що вся Україна нам буде допомагати, щоб цю скаргу взяли на розгляд не через пів року, а у найближчій час. Також будемо сподіватися, що гуртом нам всі негаразди вдасться подолати. Поки що ми продовжуємо працювати щодо завершення усунення недоліків пожежної безпеки. І хочу виразити подяку всім, хто долучився до нашої справи, тому що загроза насправді є.Якщо ми не будемо до цього привертати увагу, то ні чим добрим це не закінчиться. Якщо театр закриється, то без системи опалювання та інших систем, ми не збережемо будівлю, яка є пам’яткою архітектури. Але й це не головне. Найголовніше у театрі – це люди, це наші артисти. І як би вони не любили наш театр, які б віддані йому не були, але якщо залишаться на декілька місяців без роботи, то підуть в інші міста і ми просто загубимо в повному обсязі той театр, який у нас є сьогодні – театр Василька. Тому що театр – це вистави, а у театрі головне – це люди, які їх створюють» – сказала директорка.На сьогоднішній день рішення щодо закриття чи незакриття театру покладено на виконавчу службу облради. Депутати, які допомагають театру, наполягають на необхідності проведення загальної зустрічі з керівництвом облради, ДСНС та департаменту культури. Керівництво театру сподівається на реакцію з нового губернатора області, а також довело цю інформацію до відома міністра культури та Президента.

Вітаємо з нагородою!